500 jaar protestant

500 jaar protestant
Een geweldig 'Luther'-weekend!

Op 12 en 13 augustus is in Veere aandacht besteed aan ‘500 jaar protestant’. Het thema was: ‘Gastvrijheid als protestantse levenskunst’. Dit vanwege de eeuwenlange toestroom van kooplieden en vluchtelingen naar Veere, met in hun kielzog de tegenwoordige toeristen.

Er was een ‘Reformatie’-picknick, waarbij in de loop van de middag steeds meer mensen aansloten, uit binnen- en buitenland. Het was leuk om te zien hoe mensen hun boterhammen en beleg uitpakten en van de sfeer genoten. Ook Luther zelf was aanwezig, net als zijn (latere) vrouw, Catharina van Bora (met haar personeel) om alle gasten van ‘aards’ voedsel te voorzien.
Voor iedereen was er namelijk onbeperkt gratis linzensoep en verse melk. Én het Lutherbier vloeide rijkelijk.

Stadsbeiaardier David van der Vlies, te volgen op een groot scherm, gaf een carillonconcert met daarin twee ‘meezingblokjes’, met onder meer liederen van Valerius.

Een kleurrijke tentoonstelling werd geopend, van drie kunstenaars over protestantse levenskunst: schilderijen over liederen uit het Liedboek (door Jeltje Hoogenkamp), hoeden van Hanny Mallekote (‘de hoed weer terug in de kerk’) en textiele werken van Marijke Leertouwer, met symbolische en religieuze elementen.

De dag werd besloten met een cabaretavond door Rob Favier. Hij bracht een hilarische voorstelling over geloof en kerk, waarbij er ook vaak een link werd gelegd met Luther.

Op zondag 13 augustus was er in de Kleine kerk een meertalige (zang) kerkdienst, met als thema ‘gastvrijheid’. Ook nu mochten we weer veel gasten begroeten; wat is het mooi een zo volle kerk te zien! Meertalig, vanwege het feit dat Veere ooit een Schotse, Lutherse en Waalse kerk had. Er was een groet uit Veere’s zusterstad Culross (Schotland) en uit de ‘Geuzenhoek’, het Vlaamse Sint-Maria-Horebeke.
De  bijbellezingen werden in drie talen gedaan en ook de coupletten van de liederen zongen we in meerdere talen. Uiteraard ontbraken de Lutherliederen niet.
Velen waren ontroerd door de dienst en overdenking… en de vele gasten die er speciaal voor waren gekomen.

Het Veerse thema is op alle fronten goed tot uitdrukking gekomen. We wilden graag ook mensen van buiten de eigen kring bereiken met de uitingen van de protestantse levenskunst en dat is gelukt.
 
Klik hier voor een foto-impressie van het 'Luther'-weekend.
terug